Byholms Örtagård - Om Grönsaker, Kryddor och Medicinalväxter


Lavendel - Lavandula angustifolia

Lavendel används sparsamt som krydda. Blommorna kan smaksätta sylt, användas i lavendelvinäger eller örtblandningar till grytor. Bladen är bittra och används i sydeuropeisk mat. Lavendel används oftast för sin behagliga och lugnande doft i potpurrier, doftkuddar, linnepåsar och torkade buketter. Lavendel håller insekter borta och de torra stammarna ger en behaglig doft om de sätts på brasan.

Lavendel är en härdig, städsegrön halvbuske som blir 30-100cm hög och som med fördel kan planteras till en vacker lavendelhäck. Den vill ha en solig, öppen växtplats med en genomsläpplig, sandhaltig och kalkrik jord.

Lavendel kan övervintra ända upp till Finska Zon III och IV om vintern, växtplatsen och snöförhållandena är de rätta. Se till att det inte är för vått på vintern och om marken fryser ska man skydda plantan för stekande vårsol på samma sett som En och Thuja.

Laventeli - Lavandula angustifolia

Kuivattu kasvi käytetään vaatekomerossa vaatekoita vastaan, makuuhuonessa hyvän rauhoittavan tuoksun takia, ja ulkona hyttys-karkotteena.

30-90cm korkea puolipensas joka talvehtii vyöhyke III-IV:een asti hyvin peitettynä. Viihtyy aurinkoisessa kasvupaikassa hiekka-pitoisessa ja kailkkipitoisessa maassa.

Byholms Örtagård - Om Grönsaker, Kryddor och Medicinalväxter
Copyright (C) 2004-2017 Byholms Örtagård