Byholms Örtagård - Om Grönsaker, Kryddor och Medicinalväxter


Citronbasilika - Ocimum basilicum citriodora

Citrondoftande och smakande basilika som passar utmärkt på pizza, i fiskrätter och i asiatisk matlagning.

En ettårig basilika som vill ha en solig, fuktig och varm växtplats med mullhaltig kalkrik jord. Passar på varma utomhusställen t.ex. Södervägg eller i växthus, på inglasad balkong eller på fönsterbrädan.

Hur tar man tillvara basilika

Basilika skördas efterhand genom att man knipsar av toppskotten, t.ex ett bladpar i gången eller mer om plantan blivit mycket lång. Då odlingsperioden börjar gå mot sitt slut kapar man hela plantan och tar tillvara bladen.

Basilika är bäst som färsk, men vill man spara den över vintern så är bästa sättet att lägga in den i olivolja. Man kan också göra pesto, men då den innehåller lite andra ingredienser förutom basilika så räknas den som en krydda i sig.

Packa en ren (helst steriliserad i ugn) glasburk nästan full med färska, tvättade basilikablad och täck allting med olivolja. Se till att inga blad sticker upp ur oljan för då kan de börja mögla. Lägg locket på och förvara svalt.

Basilikan kan på det här sättet hålla hela vintern igenom, och den bevara både färg och smak. Dessutom får man basilikasmakande olivolja som kan användas i matlagninen.

Sitruunabasilika - Ocimum basilicum citriodora

Tästä basilikasta tulee tuoreen sitruunan maun ja tuoksun. Sopii pizzan, kalaruokien ja itaaasialainen ruokien maustamiseen.

Yksivuotinen basilika joka viihtyy aurinkoisessa, kosteassa ja lämpimässa kasvupaikassa, multa- ja kalkkipitoisessa maassa. Ulkona suojatussa kasvupaikassa, esm eteläseinän vieressä tai kasviuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai ikkunassa

Byholms Örtagård - Om Grönsaker, Kryddor och Medicinalväxter
Copyright (C) 2004-2017 Byholms Örtagård