Byholms Örtagård - Om Grönsaker, Kryddor och Medicinalväxter


Klotbasilika, Ocimum basilicum minimum, en bild av klotbasilika i kruka tagen rakt uppifr�n

Klotbasilika 'Green Globe' - Ocimum basilicum minimum

Klotbasilika har en stark karakterisktisk basilkasmak och används som vanlig basilika för sallader, tomaträtter, pizza och pesto.

Klotbasilika är ettårig och blir ca 20cm hög. Den har små blad och ett kompakt bladverk som bildar ett dekorativt klot. Kallas också Grekisk basilika.

Odla klotbasilika

Klotbasilika är en av de få basilikasorterna som trivs bra utomhus i nordligt klimat. Den kräver inte lika hög temperatur som den vanliga basilikan för att växa bra men placera den ändå på den soligast och varmaste platsen du hittar, den mår bara bra av det.

Klotbasilikan vill ha en fuktig, medelgödslad och mullrik jord, låt den aldrig torka ut helt för då kan den gå i blom, och när den väl gått i blom är bladproduktionen minimal.

Odlad på terass eller balkong i en ca 20cm lerkruka ger klotbasilikan ett ståtligt intryck. Då bladen är små kan man knipa några toppar till matlagninen utan att utseendet försämras.

Hur tar man tillvara basilika

Basilika skördas efterhand genom att man knipsar av toppskotten, t.ex ett bladpar i gången eller mer om plantan blivit mycket lång. Då odlingsperioden börjar gå mot sitt slut kapar man hela plantan och tar tillvara bladen.

Basilika är bäst som färsk, men vill man spara den över vintern så är bästa sättet att lägga in den i olivolja. Man kan också göra pesto, men då den innehåller lite andra ingredienser förutom basilika så räknas den som en krydda i sig.

Packa en ren (helst steriliserad i ugn) glasburk nästan full med färska, tvättade basilikablad och täck allting med olivolja. Se till att inga blad sticker upp ur oljan för då kan de börja mögla. Lägg locket på och förvara svalt.

Basilikan kan på det här sättet hålla hela vintern igenom, och den bevara både färg och smak. Dessutom får man basilikasmakande olivolja som kan användas i matlagninen.

Krydda med basilika

En av de populäraste användningsområden för basilika är tillsammans med tomat och mozzarellaost i en uppfriskande sallad. Ett basilikablad, en tomatskiva och en skiva mozzarella varvat om vartannat kan bli en dekorativ kant runt maten.

Pallobasilika 'Green Globe' - Ocimum basilicum minimum

Käytetään salaattien, tomaattiruokien ja pizzan maustamiseen.

Tiheäkasvuinen ja pienilehtinen lajike joka saa pallomainen muoto. Kaunis ruukussa kasvatettu. Yksivuotinen noin 20cm korkea yrtti joka vaatii lämmin, aurinkoninen kasvupaikka.

Byholms Örtagård - Om Grönsaker, Kryddor och Medicinalväxter
Copyright (C) 2004-2017 Byholms Örtagård