Byholms Örtagård - Om Grönsaker, Kryddor och Medicinalväxter


Timjan - Thymus vulgaris

Namn: Timjan, Trädgårdstimjan, Kryddtimjan, äkta timjan
Vetenskapligt namn: Thymus vulgaris
Namn på andra språk: Timjami (finska), Thyme, Garden thyme, Common thyme (engelska), Thymian, Echter Thymian (tyska)

Växtdelar som används: Blad och blommor

Skörd: Plocka blad och grenar vid torrt väder. Skörda efter behov eller två gånger i året vid blomning och till hösten. Lämna 15cm av plantan för bättre tillväxt och övervintring.

Passar till följande mat: Ärtsoppa, köttgrytor, köttstuvning, vilträtter, rotfrukter, köttsoppa, korvsoppa. Använd timjan också i ört te och örtolja

Höjd: 20-40cm
Zon: I-III
Blommor: Små purpurrosa blommor.

Växtbeskrivning: Flerårig städsegrön halvbuske. Tuvbildande med risigt växtsätt. Stjälken är vedartad längst ned och längre upp frisk med många förgräningar.

Härdighet: Vintergrön och kan i skyddat läge (tjock snö) klara även kalla vintrar men behöver skydd mot vårsolen för att inte torka ut.

Växtplats: Väldrenerad, kalkrik jord med mycket sol och värme.

Medicinsk användning: Vid hosta, rethosta och kikhosta. Vid influensa och andra luftvägsinfektioner. Vid akut och kronisk luftvägskatarr (brokit, faryngit och laryngit) samt vid asthma bronchiale. Används som kramplösande och väderfördelande medel vid matsmältningsbesvär och vid diarre, speciellt hos barn. Stimulerar aptiten och körtlarna i matsmältningen. [Jun, 1984]

Verksama ämnen: Oleum thymi (eterisk olja) 0,4-5,4% som innehåller 20-70% tymol och dessutom kavakrol och cymen (cymol); Garvämnen, bitterämne, flavonglykosider och saponiner tillsammans ca 10% [Jun, 1984]

Referenser

[Jun, 1984] Juneby, Hans Bertil, Junebys Medicinalväxter, Reformförlaget 1984

Länkar

Byholms Örtagård - Om Grönsaker, Kryddor och Medicinalväxter
Copyright (C) 2004-2017 Byholms Örtagård